21.06.2014.

V фестивал фоклора „Шири ми се моје коло мало“

КУД “Крајина” као и сваке године и ове је организовало традиционални фестивал фолклора. Фестивал је требао бити одржан 17.05.2014. године. Међутим, због катастрофалних поплава које су задесиле нашу земљу и земље у окружењу, из моралних разлога и осећаја припадности народу који је страдао у поплавама, фестивал је одржан 21.06.2014. године. Такође, одлучено је да овогодишњи фестивал буде хуманитарног карактера. Прикупљени новац биће уплаћен за пострадале од поплава.

Програм фестивала започео је, најпре окупљањем учесника на Калемегдану, одакле се кренуло са свечаним дефилеом кроз Кнез Михаилову улицу. Одиграло се велико коло на Тргу Републике, које је привукло пажњу многих пролазника који су се тада нашли на улицама Београда. Сва игра и песма, изазвали су дивљење људи. Код Народне Скупштине обављено је групно фотографисање, одакле се кренуло пут сале Дечијег културног центра, где се програм наставио, испуњен игром и песмом из завичаја од стране неколико КУД-ова. После програма, дружење учесника је настављено у Ученичком дому средње железничке школе. Као што је ред на дружењима, било је прилике за игру и песму, али и за причу и размену искустава између учесника фестивала.

Испуњен је циљ фестивала, промоције нематеријалног културног наслеђа Срба из Крајине је приказана на прави начин. Учесници Фестивала, фолклорни ансамбли и певачке групе из бивших југословенских република, уживале су приказујући на најбољи начин љубав према коренима и обичајима.