14.05.2016.

VII фестивал фоклора „Шири ми се моје коло мало“

14.05.2016. - КУД Крајина је и ове године организовао традиционални VII фестивал фолклора “Шири ми се моје коло мало”. Београд је тога дана испунила ведрина духа, позитивна енергија и празник за очи и уши, ширили смо руке и направили велико и право коло.

И ове године била је то “парада поноса” традиционалиста, верних чувара нематеријалног културног наслеђа, чиме смо потврдили да смо и бићемо неисцрпан извор традиционалних вредности Крајишког културног блага. Наше место је у листама нематеријалних вредности човечанства од којих не одустајемо. Напротив, охрабрени вољом и снагом нашег духа рушимо високе препреке оним сигурним кораком пуног стопала кренувши од сивог камењара Динаре, преко живописног Велебита, пркосне Пљешевице па све до Папука и Псуња. Управо је овим фестивалом обележена двадесетогодишњица нашег рада. Кроз низ фестивала прошло је око 40-так српских фолклорних ансамбала из бивших југоловенских република, чиме смо показали дас мо поставили критеријуме и примере како се организује један репрезентативан фестивал. Не стајемо и не посустајемо, ми само желимо напред. Фестивал ће се обележити вечерњим концертом у У.К. Палилула - Сцена Стаменковић, уз игре са Романије, Грмеча, Банијског и Личког прела, Српске игре из Брадине код Коњица, игре Сарајевског поља, изворна песма са Кордуна, игре из Голубића, Грмеча и друге игре. Овим догађајем, још једном, спровели смо вас кроз нашу и вашу Крајину.

Учесници овогодишњег VII Фестивала Срба са западне стране Дрине - "Шири ми се моје коло мало" су били:

КУД „Петар Кочић“ – Нова Топола
КУД „Стара гора“ – Рогатица
КУД „Свети Ђорђе“ – Шековићи
СПКД „Просвјета“ – Власеница
КУДМ „Босиљак“ – Дервента
АНИП „Веселин Маслеша“ – Бања Лука
КУД „Зора“ - Силаш
СКД „Просвјета“ – Пододбор Удбина, Удбина
СКД „Просвјета“ – Пододбор Хрватска Костајница
СКД „Просвјета“ – Пододбор Јагодњак
КУД „Ћирило и Методије“ , Београд
КУД „Петрова Гора“ , Београд
ЖПГ „Никола Тесла“ , Крагујевац
КУД „Крајина“, Београд

Радуј се народе Крајишки, запјевај нек' те чују, жив си на срећу свих нас. Забаци је и обрни коло те тресни ногом онако мушки да се зна о'клен си.”